CELEBRATE DESIGN SPONSORS

BAR SPONSOR

NAPKIN SKETCH SPONSOR

DESSERT SPONSOR

BENEFACTOR SPONSOR

PATRON SPONSORS

Coalition of Community
College Architecture
Programs [CCCAP]

Elie Ben Architecture, LLC

ANNUAL PARTNERS

GOLD PARTNER

Ernest Maier

 

 

 


SILVER PARTNER

 

 

CRAN PARTNER

 

 

 

 

TW Perry

 

 

 

 


SOCIAL EVENT PARTNER

 



BRONZE PARTNER


 

 


 

 

 

 

Interested in becoming a partner? View our Engagement Opportunities page.

 

2019 Design Awards Winners Gallery

CONGRATULATIONS 2019 EXCELLENCE IN DESIGN AWARD WINNERS

Jury Chair Scott Kreilich, Design Principal/Partner from Snow Kreilich Architects in Minneapolis presented awards for 10 winning projects at Celebrate Design 2019 on Thursday, October 17. Click the image of each winning project below to see full project descriptions and photos. You can also view an online gallery of all entries in the 2019 Design Awards competition. Congratulations to the 2019 award winners! 

View Celebrate Design 2019 Event Photos Photos by Christopher Peifer, courtesy of Montgomery Planning

View Celebrate Design 2019 event photos on our Facebook page! Photos courtesy of AIAPV treasurer, Tom Nyein

honor AWARD / gold AWARD
Recognizing “Best in Show”

AWARD  HONOR/GOLD ─ Multi-Family Architecture
PROJECT  THE TRIUMPH - Community-Based Short Term Family Housing
LOCATION  Washington, District of Columbia
ARCHITECT  DLR Group
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Robert Widger, Rachel Chung, Matthew Davitt, Luke Giaccio
OWNER/CLIENT  District of Columbia Department of General Services
LANDSCAPE ARCHITECT  Carvalho and Good
CONTRACTOR  MCN Build
PHOTOGRAPHER  Kevin Reeves Photography 

PROJECT DESCRIPTION
Named ‘The Triumph” by the community - this new 50- unit residence in Washington Highlands near the border of Maryland, serves families from across the District of Columbia as a short- term family housing program created to prevent cases of homelessness. The residence provides families with a beautiful, inspiring, and dignified environment along with in- house support services to help families re- join their communities within a shorter time frame. In addition to safety and security, The Triumph provides a sense of warmth and dignity for the residents as they transition to more permanent housing solutions.

JURY
Beautiful use of undulating glass façade. This is unexpected in this typology. This project really elevates the idea of transitional housing. The architecture makes the homeowner feel cared for in the space. What an amazing space to land for a while in transition. This project rose to the top in design, community impact and sustainability.

HONOR award

AWARD  HONOR ─ Commercial Architecture
PROJECT  Parker Metal
LOCATION  Baltimore, Maryland
ARCHITECT  McInturff Architects
ASSOCIATED ARCHITECT Rory McCarthy Design [Interiors Collaboration]
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Mark McInturff FAIA; David Mogensen AIA LEED AP; Christopher Boyd AIA
OWNER/CLIENT  Himmelrich Associates, Inc. / Samuel K. Himmelrich
CONTRACTOR  Inland Builders / Samuel K. Himmelrich
PHOTOGRAPHER  Julia Heine; Patrick Ross; Mark McInturff

PROJECT DESCRIPTION
Built and occupied from 1923 and 1996, Parker Metal Decorating Company  is a series of six 1, 2 and 3 story masonry buildings in a formerly industrial area of Baltimore.
Preserving and finding a new use for the building was a priority for the city.  Now offices, showroom space and an events venue complement the transitioning neighborhood.
Existing surfaces were left raw and complimented with new unfinished wood and steel elements.  The robust original construction is made visible and the history and configuration of original warehouse structure is made legible. 

JURY
The jury loved the new insertions within the existing building. There was a level of restraint that allowed the details of the new insertions to come forward. The architects were respectful of the existing conditions, the dark industrial character of the existing building was left intact and the new elements worked harmoniously with them.

honor AWARD

AWARD  HONOR ─ Institutional Architecture
PROJECT  Rocketship DC 2
LOCATION  Washington, District of Columbia
ARCHITECT  Shinberg.Levinas Architects
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Salo Levinas, Milton Shinberg, Matthew Pickner, Maria Gorodetskaya
OWNER/CLIENT  Rocketship PCS
LANDSCAPE ARCHITECT  WILES MENSCH
CONTRACTOR  MCN BUILD
PHOTOGRAPHER  Alan Karchmer 

PROJECT DESCRIPTION
The T-shaped site, nested among a dense neighborhood and a large water tank, forced us to find a creative way to insert the building and to find interesting vistas. The children are encouraged to learn about sustainability walking on the bridge over the water retention pond. The building dialogues with the neighboring houses thanks to its moderate scale, repetition of roof dormers and choice of cladding materials. The school becomes a  part of the community to which it belongs. The Rocketship public school model, based on the rotation of four learning blocks every day, Humanities, STEM, Learning Lab and Enrichment is embedded in the project layout plan. The Rocketship mission, to allow all kids to unleash their potential, is exemplified in the dynamic and clean design intent. 

JURY
The jury appreciated the clean lines of the project and dynamic interiors spaces. It is commendable to achieve a LEED platinum certification for this project type. The scale of the project blends well with the surrounding neighborhood. The designers picked moves carefully and executed them superbly. There is a clarity of intent that shines through on this project.

honor AWARD

AWARD  HONOR ─ Interior Architecture
PROJECT  Smoky Quartz Residence
LOCATION  Potomac, Maryland
ARCHITECT  KUBE architecture
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Richard Loosle-Ortega, RA, and Andrew Baldwin, Design Associate
OWNER/CLIENT  Confidential
CONTRACTOR  thinkmakebuild / Darren Kornas
PHOTOGRAPHER  Greg Powers 

PROJECT DESCRIPTION
The goal for this existing suburban home was to “break open the box” to allow views of the surrounding wooded landscape. A collage of materials and textures ties together the new spaces into one cohesive composition. The main entrance is on axis of the new fireplace, framed by large glass panels that provide views of the landscape beyond. The staircase is light and transparent, so as not to interrupt this view. A new double-height family room unifies the house both literally and figuratively. A wood wall of custom stained ash wraps around the kitchen and library, seamlessly joining adjacent rooms. 

JURY
This was a great stitch into the existing home rendered into three-dimensional space. Very abstract with the dark ceiling and red accent door. It was very bold but at the same time restrained in nature. The detailing was superb.

honor AWARD

AWARD  HONOR ─ Institutional Architecture
PROJECT  Good Hope Neighborhood Recreation Center
LOCATION  Silver Spring, Maryland
ARCHITECT  DLR Group
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Robert Widger, Rachel Chung, Edgar Moreno, Matthew Davitt, Luke Giaccio
OWNER/CLIENT  Montgomery County DGS
CONTRACTOR  Keller Brothers Inc.
PHOTOGRAPHER  Alan Karchmer Photography 

PROJECT DESCRIPTION
The Good Hope Neighborhood Recreation Center is a new community recreational facility located within Good Hope Regional Park in Silver Spring, MD. Replacing the previous facility, the new Center serves the local community with a wide range of activities including recreational sports, children’s play, athletics, and enrichment classes for youth and adults. In partnership with the Strathmore Center, the facility also accommodates and serves as a performing arts venue. The design of the 13,000 GSF state of the art facility, implements a sustainable site plan with the building on the site’s most prominent corner. 

JURY
The jury loved this building. There are simple clear architectural moves. The project is concise and powerful.

MERIT AWARD

AWARD  MERIT ─ Residential Architecture
PROJECT  Black Metal/White Plaster
LOCATION  Arlington, Virginia
ARCHITECT  Donald Lococo Architects
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Donald Lococo, David Moore, Riley Engelberger
OWNER/CLIENT  Confidential
LANDSCAPE ARCHITECT  Jennifer Horn Landscape Architecture
CONTRACTOR  Clemens Builders LLC
PHOTOGRAPHER  Anice Hoachlander 

PROJECT DESCRIPTION
Editing away subsequent inconsistent trim imposed on a 1920s Tudor reveals the original simple palate of black metal and white plaster; Defining the inherent character of the home and informing a breakfast/kitchen addition. Like the existing, the addition’s simple, white untrimmed walls are a backdrop for black metal architectural elements such as island shelving and steel I-beams. At the pantry, a surprise concrete floor cavity found during construction lead to the discovery of bomb shelter. The location of the wine room, an original program request is reconsidered and reallocated through the concrete cavity by a stairway to the bunker. Ceiling, walls and even wall construction are left exposed behind floating metal wine racks recalling its earlier purpose. Make wine not war! 

JURY
We appreciated the contextual form, roof and scale of the project relative to the existing home. This was a thoughtful addition. There is a consistency of quality and level of design inside and out. It is beautifully detailed.

MERIT AWARD

AWARD  MERIT ─ Small Projects
PROJECT  TreeHouse Shed
LOCATION  Bethesda, Maryland
ARCHITECT  Gardner Architects LLC
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Amy E Gardner FAIA LEED-AP, Brittany L. Williams AIA
OWNER/CLIENT  Confidential
LANDSCAPE ARCHITECT  Jordan Honeyman
CONTRACTOR  Added Dimensions Inc / Alan Kanner
PHOTOGRAPHER  John Cole Photography 

PROJECT DESCRIPTION
TreeHouse Shed comprises a masterplan addressing stormwater, the creation of habitat for indigenous species, and the addition of an accessory building for the main house. Our strategy preserved the site topography and the existing trees, thereby contributing to the preservation of the forested neighborhood landscape and history. Tucked into a hillside, with an open corner facing a small terrace and stepped hillside, Treehouse Shed complements the main house and shapes an entry space to it. Combined with a landscaping plan and terraced steps to the front door and rear hillside porch, the Shed is a welcoming pavilion in the landscape. 

JURY
This is a beautiful weaving of materials to create a delightful moment in the garden. It fits well with the home. This is a project that highlights client’s willingness to invest in design and quality.

MERIT AWARD

AWARD  MERIT ─ Residential Architecture
PROJECT  Dual Modern
LOCATION  Silver Spring, Maryland
ARCHITECT  KUBE architecture
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Janet Bloomberg, Matthias Arauco-Shapiro, Matthew Dougherty
OWNER/CLIENT  Janet Bloomberg and Sean Brady
LANDSCAPE ARCHITECT  Campion Hruby Landscape Architects
CONTRACTOR  thinkmakebuild
PHOTOGRAPHER  @Julia Heine 

PROJECT DESCRIPTION
This renovation and addition to the architect’s own 1950 Charles Goodman mid-century modern house included 2 phases. The existing structure was renovated 5 years ago, and the rear addition was recently completed. Set half a level up the natural slope of the site, the addition is separated from the existing house with a courtyard. Utilizing the same basic tenets of Goodman’s architecture, the addition includes large expanses of glass, exposed structural elements, and an indoor-outdoor relationship. The connecting walkway between new and old, serves as a gallery. All large trees on the site were preserved, and natural grade remains intact. 

JURY
Inventive! This a playful project. At first glance it is a curious addition but as you study the project you realize the unexpected yet respectful play of existing and new. The vistas from the new addition to the old are delightful. There are few projects that evoke emotion and this is one of them.

CITATION AWARD

AWARD  CITATION ─ Institutional Architecture
PROJECT  Bowie State University Center for Natural Sciences, Mathematics, and Nursing
LOCATION  Bowie, Maryland
ARCHITECT  Perkins and Will
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Paul Harney, Renee Rodriguez, Dan Watch, Manuel Cadrecha, Andrew Blocha, Katie Janson, Maria Fox, Bob Gunning, Christine King, Stephanie Wolfgang, Zan Stewart, Andrew Crenshaw
OWNER/CLIENT  Owner: University of Maryland; Client: Bowie State University
LANDSCAPE ARCHITECT  Perkins and Will
CONTRACTOR  Clark Construction / David Tecchetti
PHOTOGRAPHER  Todd Mason, Nick Merrick 

PROJECT DESCRIPTION
This new 150,000 SF, LEED Platinum facility empowers students to discover a passion for their studies with features such as flexible classrooms, collaborative learning environments, a nursing simulation wing, glass-walled labs and classrooms with open floor plans, and a fully integrated greenhouse—with almost unobstructed access to outdoor views and daylight. Classrooms are organized around a three-story, light-filled atrium that provides common space for studying and socializing and a window into the learning on display.

The project’s motto was “Arise, Advance, Amplify,” signifying Bowie State’s vision to engage students in studies that engender career interests. A comprehensive branding program reinforces this Vision: flat panel displays provide statistics, career path information, and inspirational stories, while wall murals in the departmental neighborhoods celebrate their respective disciplines, recalling organic and mathematical patterns of traditional African art. 

JURY
This is a great sustainable story. The façade and interaction with the campus is successful and inviting.

CITATION AWARD

AWARD  CITATION ─ Multi-Family Architecture
PROJECT  OSLOadmo
LOCATION  Washington, District of Columbia
ARCHITECT  McInturff Architects
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Mark McInturff FAIA, Peter Noonan AIA
OWNER/CLIENT  Ditto Residential / Martin Ditto
LANDSCAPE ARCHITECT  Lila Fendrick Landscape Architecture and Garden Design
CONTRACTOR  Harbor Builders / Ezra Hercenberg
PHOTOGRAPHER  Julia Heine 

PROJECT DESCRIPTION
This 8-unit apartment building, composed of 2-4 bedroom units, targets DC’s urban singles. Based on the premise that the city is the true living space, the number of bedrooms is maximized, and common living spaces are airy, efficient, and modest in size.

The site, on a street of historic townhouses, has alleys both side and rear. Maximizing the by-rights footprint allowed open space, used here as a center courtyard, an outdoor room for all residents. This breaks down the bulk of the building relative to adjacent townhouses, and allows units to have light on 3 sides. 

JURY
This is a great infill project that is respectful of the scale and context of its neighbors. The courtyard is well proportioned with thoughtful material selection. The artist designed stair activates the courtyard in an unexpected way. It adds an element of delight. The rooms are filled with natural daylight.

THANKS TO OUR JURY TEAM



Matthew Kreilich, FAIA [Chair] – Snow Kreilich Architects

Carly Coulson, AIA – Coulson Architects
Nathan Johnson, AIA – 4RM + ULA
Gabriel Keller, Assoc. AIA – P/K Architecture
Joan Soranno, FAIA – HGA



PEOPLE'S CHOICE AWARD

The public was invited to vote for their favorite project from all project entries in the AIAPV 2019 Excellence in Design Awards competition. Only one vote across all project categories was permitted. The following projects – one Residential and one Non-Residential – received the highest number of votes from the public and were granted People’s Choice Awards at Celebrate Design 2019 on October 17.

AWARD  PEOPLE'S CHOICE ─ Residential Architecture
PROJECT  Dual Modern
LOCATION  Silver Spring, Maryland
ARCHITECT  KUBE architecture
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Janet Bloomberg, Matthias Arauco-Shapiro, Matthew Dougherty
OWNER/CLIENT  Janet Bloomberg and Sean Brady
LANDSCAPE ARCHITECT  Campion Hruby Landscape Architects
CONTRACTOR  thinkmakebuild
PHOTOGRAPHER  @Julia Heine 

PROJECT DESCRIPTION
This renovation and addition to the architect’s own 1950 Charles Goodman mid-century modern house included 2 phases. The existing structure was renovated 5 years ago, and the rear addition was recently completed. Set half a level up the natural slope of the site, the addition is separated from the existing house with a courtyard. Utilizing the same basic tenets of Goodman’s architecture, the addition includes large expanses of glass, exposed structural elements, and an indoor-outdoor relationship. The connecting walkway between new and old, serves as a gallery. All large trees on the site were preserved, and natural grade remains intact.

AWARD  PEOPLE'S CHOICE ─ Unbuilt Architecture
PROJECT  Sir Run Run Shaw Hospital Zhejiang University School of Medicine
LOCATION  Hangzhou, Zhejiang
ARCHITECT  SmithGroup
ASSOCIATED ARCHITECT SmithGroup: Design Architect; Hangzhou Architectural Design and Research Institute Co., Ltd.
ARCHITECTURAL DESIGN TEAM  Michael Kang, Diana Araoz Fraser, Shary Adams, Peter He, Peyton Jackson, Christopher Psuj, Aurelie Josserand, Hyewon Sun, Suhua Wang
OWNER/CLIENT  Sir Run Run Shaw Hospital
LANDSCAPE ARCHITECT  SmithGroup
CONTRACTOR  China Construction Second Engineering Bureau Ltd.
PHOTOGRAPHER  Arc Shadow 

PROJECT DESCRIPTION
The expansion design for Sir Run Run Shaw Hospital was inspired by the natural beauty of West Lake in Hangzhou, the tea capital of China. A city surrounded by green, terraced tea plantations and many bodies of water. The design concept was inspired by this rich cultural tradition and stunning landscape: Water & Tea. The complex program encompasses a specialty medical center, primary and specialty outpatient clinics, an international medical center, adult daycare, wellness center, research, teaching, and dormitories for caregivers into two discrete buildings: a general medical and outpatient treatment facility, and a research, teaching, and residential facility.


The AIA Potomac Valley Chapter Excellence in Design Awards Competition is designed to encourage and recognize distinguished architectural achievement; to honor the architectural team, their clients and consultants who work together to improve the built environment; to demonstrate the breadth of services architects provide; and to raise public consciousness of the Architect’s role in shaping the quality of life through design excellence. The awards program is established to recognize excellence in design and planning. Consequently, the awards program honors the full range of quality work completed or designed by eligible members of the AIA Potomac Valley Chapter.

Photo Gallery